Logo
Prihlaseni

Bolognese omáčka

Bolognese omáčka je jedna z najobľúbenejších talianskych klasík. Tento recept vznikol na konci 18.storočia, blízko mesta Bologna.

Kvalitné mleté bravčové, voňavá slanina, sladké kúsky mrkvy a jemná paradajková omáčka. My Vám prinášame našu verziu tohoto “ragú”, podávanú na brokolicových penne.

Je úžasné, že takéto chutné recepty sa dajú pripraviť z úplne základných surovín :).

Ingrediencie:

  • 2 stredne veľké cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 400g mleté bravčové pliecko/stehno
  • 150g očistenej mrkvy
  • 2 rajčiny stiahnuté z kože
  • 100ml paradajkovej omáčky (bez pridaného cukru)
  • 250ml domáceho vývaru alebo vody
  • 50g slaniny
  • 2 lyžice olivového oleja / masti
  • 1/2 lyžičky soli a štipka korenia

     

  • Postup:

  1. Do hrnca dáme olivový olej a najemno nakrájanú slaninu, cibuľu a cesnak. Za občasného premiešania dusíme 10 minút.
  2. Medzitým samostatne nakrájame mrkvu a paradajky na malé kocky.
  3. K cibuľke pridáme mrkvu a dusíme 5 minút. Potom pridáme bravčové a opekáme na silnejšom plameni za stáleho miešania ďalšie 3 minúty. Nakoniec pridáme paradajky, zalejeme vývarom, osolíme a okoreníme.
  4. Takto dusíme 45 minút.
  5. Ak sa Vám zdá, že je v omáčke príliš veľa tekutiny, nechajte ju trošku vypariť. Nakoniec pridajte paradajkovú omáčku a nechajte celú zmes ešte raz prevrieť. Podľa potreby pridajte ešte soľ a korenie.
  6. Podávame napríklad s brokolicovými penne – hlúbik brokolice nakrájaný na tyčinky a varený 3-5 minút vo vode so soľou.