Logo
Prihlaseni

Krehký jablkovo-hruškový koláč s orechmi

Hlavne malých stravníkov na Vianoce poteší možnosť mlsať koláčiky, ktoré sú typickým znakom Vianoc, zvlásť keď je pripravený zdravšie ako klasické koláče. Tento bezlepkový a netradičný koláč vám iste urobí radosť.

 

Krehký jablkovo-hruškový koláč s orechmi

Korpus:

  • 150 g zmesi bezlepkovej škrobovej múky
  • 20 g hladkej kukuričnej múky
  • 100 g pohánkovej múky
  • 1/4 ČL sódy bikarbóny
  • 50 g agávového sirupu
  • 125 g masla
  • šťava z 1 citróna

Plnka:

  • 2 menšie jablká
  • 1 hruška
  • 30 g hrozienok
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 2 hrste vlašských orechov
  • 500 ml jablkovej šťavy* ideálne čerstvej pasterizovanej
  • 5 g agaru

 

Zo surovín vymiesime cesto a dáme na polhodinu do chladničky. Potom ním vystelieme formu na quiche (kiš), ktorú uložíme na plech. V rúre predhriatej na 180 °C pečieme približne 15 minút. Necháme vychladnúť.


Jablká a hrušku umyjeme, očistíme, nakrájame na menšie kocky a s perníkovým korením a s hrozienkami dusíme do zmäknutia asi 15 minút. Jablkovú šťavu dáme variť s agarom. Keď zovrie, oheň stiahneme a varíme približne 5 minút. Necháme mierne vychladnúť. Ovocnú zmes rovnomerne rozložíme na cesto, posypeme nasucho opraženými nasekanými vlašskými orechmi a zalejeme vychladnutou agarovou želatínou. Koláč dáme do chladničky a po hodinke môžeme testovať.

Z knihy S Anetou a Janicou - Čo na srdci, to na jazyku, Vydavateľstvo Fortuna Libri, 2015,  www.jemine.sk