Logo
Prihlaseni

Paleo banánový chlebík alebo milujeme sladké

Voňavý, šťavnatý a príjemne sladký banánový chlebík… Toto sú presne tie prívlastky, ktoré sa spájajú s americkým banana bread. A presne taký je aj ten náš! :)

Naviac je plný vlákniny z ľanových semiačok a kokosovej múky, zdravo tučný z kokosového oleja a mlieka, no a prirodzene sladký len od banánov. Jednoducho je to sladkosť vytvorená len z tých najlepších ingrediencií. Dochutiť si ho môžete napríklad sušenými figami alebo datlami, kúskami orieškov, či čokolády.

Ingrediencie: (chlebíková forma veľkosti 10x20cm alebo 6-8 “muffinov”)

  • 2 banány
  • 2 vajíčka
  • 50g kokosového oleja
  • 50g kokosového mlieka
  • 50g kokosovej múky
  • 30g drtených zlatých ľanových semiačok
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžica jablčného octu
  • štipka soli
  • 1 lyžička škorice
  • hrsť nasekaných vlašských orechov
  • 20g kvalitnej čokolády (ja som použila Lyra Santander 85% – treba podporiť slovenskú kvalitu :) )
  • 3 (=cca 20g) malé sušené figy

     

  • Postup:

  • Na tomto recepte je perfektné, že ho viete jednoducho pripraviť pomocou vidličky a stierky – žiadne mixovanie nie je potrebné :).

  1. Vidličkou rozpučíme banány na kašu.
  2. Pridáme kokosové mlieko, vajíčka a tekutý kokosový olej. Poriadne premiešame vidličkou.
  3. Nakoniec pridáme jablčný ocot a ešte raz premiešame.
  4. V oddelenej miske si zmiešame kokosovú múku, ľanové semiačka, sódu, soľ a škoricu.
  5. Túto zmes pridáme do tej tekutej a poriadne premiešame stierkou, alebo inou obľúbenou pomôčkou. Malo by Vám vzniknúť dosť husté cesto.
  6. Nakoniec pridáme nasekané orechy, figy a čokoládu.
  7. Cesto preložíme do chlebíkovej formy (“muffin” formy) vymastenej kokosovým olejom, alebo vystlanej papierom na pečenie.
  8. Pečieme na 175°C približne 30 minút. Chlebík necháme vychladnúť a skladujeme v chladničke – tak chutí najlepšie :).
  • Variácie:

  • figy a vlašské orechy nahradíme sušenými datlami a praženými lieskovcami
  • namiesto škorice použíjeme 1/2 vanilkového lusku a kokosové mlieko nahradíme domácim mandľovým nápojom :) – vznikne tak perfektný vanilkový chlebík